Nyhet - Edvald Boasson Hagens metamorfose

I NYE KLÆR: Edvald Boasson Hagen i nye klær for MTN Qhuebeka under årets Omloop Het Nieuwsblad. Foto: Cor Vos

EDVALD BOASSON HAGENS METAMORFOSE

Publisert: 03. mars 2015, kl 15:21

Man trengte ikke være ekspert for å forstå at det var et talent man så da Edvald presenterte seg som syklist i tenårene. Gårdsgutten fra Rudsbygd viste fram noe helt spesielt. En teft for sykling og en fysisk kapasitet som få andre. Sykling på TV var mindre interessant for den jordnære, beskjedne og hjemmekjære Edvald. Gutten elsket å sykle selv.

VINNERTYPEN
Jeg husker ham godt fra året 2006 da han som Maxbo Bianchi rytter vant en etappe i Ringerike GP. Samme år vant han også 3 etapper i U23 guttas svar på Tour de France, Tour d l’Avenir. Men det var den dagen på Hønefoss jeg husker spesielt, og jeg sendte impulsivt i pur glede, en melding til Per Edgren, sykkelredaktøren i velo.se og ba ham merke seg navnet Edvald Boasson Hagen og avtalte samtidig å følge opp meldingen 2 år senere for å minne ham på at jeg fikk rett. Edvald skulle vise seg å innfri alle mine forventninger og vel så det. Han var helt enkelt en vinnertype. Avslappet men samtidig veldig fokusert.

FLYING START SOM PROFF
Som sagt så gjort. På slutten av 2008 sesongen, etter at Edvald hadde innkassert sin første proffseier på tempoetappen i Criterium Internationale, etappeseier i Eneco Tour, samt 3 etappeseiere i Tour of Britain, minnet jeg min svenske venn Per på meldingen to år tidligere. Det var annekjennelse å få. Per som følger proffesjonell sykling tett var imponert, mest av Edvald, litt mindre av meg.

Det er likevel 2009 sesongen som for alltid vil prege mitt bilde av Edvald Boasson Hagen. I den gul-hvite HTC drakta presterte han helt i verdenstoppen med følgende serie:

  • 2 etappeseiere i Giro de Italia ( hvor av en lagtempo )
  • Seier i Gent Wevelgem
  • Norsk mester tempo
  • Sammenlagt seier og 2 etappeseiere i Eneco Tour
  • 2 etappeseiere i Polen Rundt
  • Sammenlagtseier og 4 etappeseiere i Tour of Britain.

VERDENSSTJERNEN
Resten er historie. På bakgrunn av denne enorme framgangen ble Edvald plukket opp av verdens mest ressursterke lag, Team Sky som forvandlet Edvald til en annen type rytter. Edvald hadde både sportslig og ikke minst økonomisk suksess i Team Sky under ledelse av britisk sykkelsports redningsmann, David Brailsford. Edvald ble en etablert verdensstjerne, ikke minst takket være 2 etappeseiere i 2011 utgaven av Tour de France, historiens beste versjon av verdens desidert største etapperitt med tanke på Edvald og Thor Hushovd sine 4 seiere.

METAMORFOSE
Det var i 2012 vi mistet Edvald litt, eller skal vi si – mistet Edvald slik vi lærte å kjenne ham. Team Sky hadde et overordnet mål med sin enorme satsning på sykkelsporten, nemlig at en britisk rytter skulle vinne Tour de France sammenlagt. Riktignok var Edvald en særdeles viktig hjelperytter da Bradley Wiggins gikk helt til topps og innfridde britenes drøm, men Edvald hadde utviklet seg, eller skal vi si apparatet i Team Sky hadde utviklet Edvald til å bli en hjelperytter for å oppnå sitt mål, og de lyktes til de grader med Edvald, en ekstremt kjøresterk og klatresterk, lojal og stabil rytter som dro sin kaptein og hele laget på flatene og langt opp i hvert eneste fjell. Vi var vitne til den første metamorfosen der Edvald forvandlet seg som rytter, endret sin fysiske kapasitet og fikk nye egenskaper på bekostning av de gamle.

EN GOD POTET
Bortsett fra VM sølvet i Falkenburg det samme året ( da han kanskje kunne blitt verdensmester om han hadde vært litt mer våken da Philipe Gilbert gikk til i siste bakken ) så vi en nedadgående tendens i hans evne til å vinne store ritt. Han ble en potet som kunne brukes til alt og var god til alt men ikke best i noe.

VM i Falkenburg var et glimt av gammel storhet og han vant også Glava Tour of Norway sammenlagt både i 2012 og 2013 men det var en kombinasjon av den type rytter han var blitt og hans rolle i Team Sky som la noen begrensninger på hans muligheter til å vinne de største monumentene på kalenderen.

I NY DRAKT
Nå ser vi Edvald i en ny utgave som ligner veldig på den vi husker fra hans første år som proff. Han er rundere i kinnene, har fått på seg noen kilo muskler og er mer lik seg selv igjen. Men vil han komme tilbake til der han en gang var? Vil Edvald Boasson Hagen finne tilbake til seg selv?

Gamletreneren Fredrik Mohn er også hans nye trener. Gammel kjærlighet ruster ikke og akkurat som vi tror Edvald vil komme tilbake til gamle høyder tror treneren også det. Men det vil ta tid. Akkurat nok tid til at vi kan se Edvald på podiet i Paris Roubaix? Forutsatt at også hans sterkeste lagkamerater som Ciolek og Ferrar også er sterke nok og villige til å kjøre for Edvald tror vi det er mulig. Hva tror du?


Bliz
Sidi
Kalas Sportswear

Canyon Bicycles

Ta debatten i vårt forum!