Nyhet - Nye yrender for sykling

Glem pulsklokke.. nyt naturen

NYE TRENDER FOR SYKLING

Publisert: 27. feb 2015, kl 15:22

De siste 10 årene har vi oppplevd en eksplosiv utvikling i interessen for, og utøvelse av sykling her til lands. Navn som Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har sørget for at sykling vises i media og med media øker interessen blandt folk flest. Selv folk som tidligere har vært totalt uinteressert i sykkel benker seg seg nå i timesvis foran TV-skjermen i de 1000 hjem under Tour de France.

Turrittene på landevei og i terrenget har hatt gode dager over lang tid og opplevd stor tilstrømming av mosjonister i alle aldere. Birkebeineren, Grenserittet, Raumerrittet, Nordsjørittet i terrenget og Styrkeprøven, Bergen- Voss, Landegrensen og Enebakk Rundt har alle formidlet et solid økonimisk bidrag til Norges Cycle Forbund gjennom startlisenser og startpenger til den lokale idretten.

For mange nordmenn har sykling vært synonymt med startnummer og pulsklokke, prestasjon og prestisje. Det gode selkap i næringslivet som tidligere var forbeholdt de som kunne skryte av lavt handicap i golf er nå full av veltrimmede mosjonister i alle aldersklasser som nedlegger store treningsmengder ved siden av jobb og familieliv.

Ingenting vokser inn i himmelen og selv denne lange vedvarende oppturen av deltagere i sykkelritt må en gang avta. Det gjør den da også. Men ikke syklingen i seg selv og sykkelinteressen, bare måten vi bruker sykkelen på.

Birkens begrensning i antall deltagere som for noen år siden ble sprengt i løpet av noen sekunder bruker litt mer tid nå for å fylles opp. Det samme erfarer også Grenserittet, mens Raumerittet og Farrisrunden opplever en tilbakegang. Det kan være mange grunner. Vi lever i et samfunn med et enormt tilbud og mange muligheter til aktivitet og opplevelser. Løpebølgen har fått en oppsving igjen og naturen kaller.

I Europa brukes sykkelen på en annen måte enn i Norge. I Danmark, Nederland og Belgia er sykkel et foretrukket transportmiddel til og fra jobb og forholdene legges til rette for det. I Alpene brukes sykkelen som et redskap for naturopplevelser, omtrent som vi bruker ski på tur til hytta eller i marka, uten startnummer og pulsklokke og det er i den retningen vi beveger oss i Norge også nå.

Sykkelbransjen her hjemme bekrefter det samme. Det selges stadig flere stisykler som ikke er tiltenkt massestarter eller watt og laktatverdier. På www.canyon.com selges fulldemperen Spectral best av alle terrengsykkelmodeller her i Norge. Vi har naturen, allemannsretten, pengene og redskapen.

For de som fortsatt vil konkurrere med kollegene på jobben og kameratene i klubben er det et utall av tilbud om ritt hver eneste helg fra mai til september med litt senkede skuldre, i kortere og lettere løyper. Da får vi også med oss alle som sitter inne på spinningsykkel hele vinteren.

Som tilskuer vil vi kanskje i større grad samles omkring ritt i sentrumsnære områder, i parker i forbindelse med cyclocrossritt eller innendørs med banesykling på en velodrom. Spennende tider for den som er gla i å sykle.


Bliz
Sidi
Kalas Sportswear

Canyon Bicycles

Ta debatten i vårt forum!