Annonse Festina

Nyhet - Rekordåret 2015

Kan Kristoff sette nye rekorder?

REKORDÅRET 2015

Publisert: 27. feb 2015, kl 13:08

2015 – HISTORISK NORSK SYKKELÅR
Å skrive historie på forhånd er en avansert øvelse. Likevel våger vi å påstå at året 2015 vil bli historisk sett med norske øyne. Aldri før har vi hatt lignende forutsetninger for å etablere norsk sykkelsport nesten helt der oppe med de nasjonene vi tradisjonelt har betraktet som de 5 store, nemlig Belgia, Holland, Italia, Frankrike og Spania. Vi har selvsagt ikke glemt 2010 da Thor Hushovd ble verdensmester eller 2011 da han og Edvald Boasson Hagen til sammen vant 4 etapper i Tour de France. Men med Alexander Kristoff sin triumf i monumentet Milan – San Remo i 2014 og seierne i verdens største etapperitt frisk i minne, tror vi på enda mer i år.

NYE VINDER
Det blåser nye vinder i internasjonal sykkelsport hvor vi ser nasjoner fra Syd Amerika, Asia og Afrika på syklingens største arenaer. Viktig for sykkelsporten er også at store og gode idrettsnasjoner som Storbrittania og Tyskland får fram nye lag og talenter.  Det feies med nye koster i UCI og gamle dopsyndikater forsvinner mer eller mindre fra vår bevisthet. Kanskje er nettopp det siste en av grunnene til at de norske nå kan hevde seg i toppen gjennom hele sesongen.

VÅRE STØRSTE STJERNER
Norge er fortsatt en liten nasjon i antall utøvere men våre beste er helt der oppe og dominerer sporten. Alexander Kristoff er for tiden en av klodens tre mest suksessrike syklister og når Edvald Boasson Hagen får børstet støvet av en lang omstillingsprosess fra å være bakkerytter til å bli en eksplosiv og angrepsvillig kraftrytter slik han var det i Maxbo Bianchi og i sine første proffår i HTC Columbia, ja da vil det bli morsomt å være sykkelsupporter.

ENTUSIASTISKE SUPPORTERE
Ute har nordmenn lenge vært veldig synlige i Tour de France og under VM i takt med Thor Hushovd og nevnte Boasson sine framganger. Europeerne begynner etter hvert å venne seg til at serpentinerne og tribunene farges av glade vikinger. Men nå kan vi også skilte med egne store etapperitt som Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race som samler noen av verdens beste syklister og distribuerer tv bilder til millioner av seere og om ikke lenge arrangerer vi VM i Bergen.

VELODROM
Norsk sykkelsport har for lenge siden forstått betydningen av en Velodrom og nå kommer den første innendørs arenaen siden VM velodromen fra 1993 ble revet. Det vil rekurettere ytterligere flere idrettstalendter til sykling og spesielt favorisere miljøet i Rogaland som allerede har gode tradisjoner.

SNART KLARE FOR OPPRYKK
Norge er spesielt i forhold til at vi har mange continentallag, sykkelsportens 3. proffesjonelle divisjon. Det store antallet har vært gjenstand for kritikk fordi vi ikke har ryttere nok til å opprettholde bredde på dette nivået og manglende økonomisk fundament. Men det beste her hjemme er også blandt de beste der ute i samme divisjon.
Joker laget har produsert og formidlet flere proffer til større lag og Coop – Øster Hus leverte siste sesongs U23 verdensmester ved Sven Erik Bystrøm og norsk mester – Tormod Hausken. Nå er spørsmålet hvem av dem som rykker opp en divisjon og blir norges første Pro Continentale lag og om det vil skje allerede i 2016.

GODT FUNDAMENT
Vi skriver fortsatt 2015 og bakgrunnen for våre antagelser om at dette vil vil bli et rekordår ligger i det du nettopp har lest. Et fantasisk fundament bygget av idealisme, god treningskultur, god økonomi og gode forbilder. Gutter i 14-15 års alderen ser at det er mulig og satser med god hjelp fra klubber, sykkelgymnas, sponsorer og forbund.

HVEM AV PROFFENE VIL VINNE?
Hvem vil lykkes og hvor mange vil kunne vinne proffesjonelle sykkelritt? Det er litt sent å spå at Alexander Kristoff vil vinne. Han har allerede vist hva han kan og vil helt sikkert fortsette med det. For alle de andre handler det mer om å få frihet fra sine respekteive lags ledere til å vinne og å ha den nødvendige flaksen. For det handler også om tilfeldigheter. Man skal ha dagen, timingen, laget, gå i det rette bruddet eller sitte på det riktige hjulet i den idelle posisjonen.
Likevel våger vi påstanden at Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Sondre Holst Enger vil stå øverst på pallen før sesongen er over. Nordhaug sin største utfordring er samtidig hans beste mulighet, nemlig at han kjører på et av verdens beste lag og deltar nesten utelukkende i verdens største og hardeste ritt. De andre kjører noen mindre ritt hvor mulighetene noen ganger er større. Vi har også sansen for Skjerping og Breen men for dem avhenger mye av hvilken rolle de får i laget og sannsynligvis blir deres eneste mulighet til frihet og støtte – de norske rittene.

HVEM FRA DE NORSKE LAGENE?
Av continentalrytterne har vi store forventninger til Joker. Etter en resultatmessig laber sesong i 2014 hvor de nærmest underpresterte tror vi deres hjemvendte spurter Daniel Hoelgaard og klatremusa fra Bergen, Christian Eiking kan gjøre noe stort.
Coop – Østerhus har et jevnt sterkt lag, et fantastisk treningsmiljø og kommer til å kjøre offensivt i alt de stiller opp i. August Jensen kan få sitt internasjonale gjennombrudd i år og gjøre mer enn å gå i brudd for klatrertrøya i Arctic Race og når Kristian Dyrnes er tilbake etter skader er han også en vinnertype.
Hvem vet hva norges kanskje største talent, Viggja gutten Fredrik Wilmann kan få til med kniven på strupen. Det ryktes at han er mer seriøs enn noengang og vil mye mer enn å bare vinne Birken. Fredrik har kanskje sin siste mulighet til å bli proff i et større lag igjen og vi tror han kan gjøre det meget bra i de norske etapperittene, kanskje godt nok til å få kontrakt med et større lag.

SNART FÅR VI DE FØRSTE SVARENE
Akkuat nå er vinterens treningssamlinger mer eller mindre over, enkelte av gutta har allerede kjent litt på rittfølelsen og store begivenheter står for døren. I løpet av bare 6-8 uker kan vi få svar på om norsk sykkelsprort er i rute for å sette historiske rekorder. Vi tror det. Hva tror du?

Ta debatten i vårt forum!