A cup of coffee

Hvor drikker du helst din kaffe?

A cup of coffeeDa Bob Dyland skrev teksten «One more cup of coffee before we go» kunne han knapt sagt det bedre. Det er akkurat det vi sier, og lengter etter turen  «to the valley below».

Noen ord og uttrykk hører naturlig sammen. Sykkel og kaffe er to av dem, akkurat som sang og musikk, smør på flesk og hånd i handske.

Hva er det som gjør kaffe til en uunværlig herlighet for oss syklister?  Svaret er like selvfølgelig som fjernt. Riktignok er vi nordmenn verdens største konsumenter av kaffe, målt i liter pr. innbygger, men vi syklister bidrar ikke mye til volumet i statistikken. Vi elsker den lille sterke Espresso’en.

Vi er noen sosiale dyr, vi elsker å gjøre ting sammen. Se bare på røykerne der de stimler sammen i alt slags vær for å ta en sigg sammen. A cup of coffeeKaffe er noe helt annet, noe mye rensligere, sunnere og hyggeligere.

Kaffe stimulerer samtaler, restitusjon og nervesystemet, og inneholder antioksidanter. Som drosjesjåfør i Oslo på 80-tallet husker jeg godt hvilken virkning en liten koffeintablett hadde på oss natteravner. Den samme effekten ville WADA til livs og satte koffein på dopinglisten – en stund. Men det blir jo som å rappe smukken fra et spedbarn. Kaffe tilhører enhver seriøs syklist sin hverdag. Ingen tar den fra oss ustraffet.

Hvor startet det? I Italia selvfølgelig. Kanksje allerede tidlig på 1900-tallet. Store kaffemaskinprodusenter som Faema, Molteni og Saeco kom også tidlig inn i sykkelsporten. Allerede på 50-tallet så vi Faema trøyene på verdens beste syklister. Eddy Merckx var deres største gallionsfigur på 70-tallet, på samme måte som Mario Chippolini var det for Saeco på 90-tallet. A cup of coffeeHvem husker vel ikke det uslåelige Saeco-toget. Mon tro hva de gutta gikk på? Kaffe selvfølgelig – ha ha. I den senere tid er det vinprodusenter som Vini Fantini og andre som har bidratt med sponsormidler i støvellandet.

Vi bærer tradisjonen videre, både ute og hjemme. Norske mosjonister flokker seg på Mallorcas cafeer i vårsolen og sluker kaffen med en øl som apretif. Alle turer på 3 timer eller mer bør inneholde et kaffestopp. Proffene gjør det, men uten øl.

Her hjemme legger klimaet noen begrensninger for utepils og kaffe, men inne går like bra. Hvor drikker du din sykkelkaffe og hvorfor? Gi oss ditt personlige tips og vi kårer norges beste sykkelstopp!